30 mei t/m 28 augustus 2010 - Koesteren, ontdekkingen en verstilling

Sylvia Blickman (1), ‘Een huis vol vlinders’. De vlinders die vlak onder het open raam van mijn slaapkamer hun winterslaap houden gaan sterven, maar mijn ‘Bloem-Vlinders’ blijven. Je kunt ze zelfs dragen, allemaal bij elkaar of als enkeling. Het zijn sieraden om je mee te onderscheiden. Koesteren en vereeuwigen is het thema dat als een rode draad door Sylvia ’s werk loopt. Of het nu vlinders betreft of schelpen, zij koestert ze en gebruikt ze als inspiratiebron. Door ze in haar sieraden toe te passen, als middelpunt of verborgen, krijgen ze een nieuw bestaan.

Brigit Daamen (2) richt zich in haar nieuwe collecties ‘Toverbalsieraden en Woldolomieten’ op de tegenstelling tussen binnenwereld en buitenkant. Zij vilt zachte wol in verschillende kleurlagen om een gladde glasvorm heen. Bij het open snijden wordt de gelaagdheid zichtbaar, als bij een toverbal. Of ze verbindt lagen bestaand en vervormd vilt met siliconenrubber, als de doorsneden van Dolomiet gesteenten. De randen getuigen van de groei en vervorming die daarbij plaats vindt. Zo ontstaan series armbanden, broches en halssieraden.

Floor Max (3) sloeg met haar herbariumserie een nieuwe weg in. Uitgangspunt was aanvankelijk haar eigen werk: na een aantal ‘vernietigende’ handelingen zoals verbranden, smelten en pletten, deed ze wonderschone ontdekkingen. Een vergeten en verloren gewaande wereld opent zich. Bewaard gebleven, als waren het fossielen tussen vele aardlagen, tonen deze sieraden hun op dat moment gevangen schoonheid. Verder laat zij, verwant aan het herbarium, haar nieuwe serie strandvondsten zien. Mosselhangers, gevonden stukken touw en ringen die aan de vloedlijn niet zouden misstaan….