05 april t/m 23 mei 2009 - Origineel? Brech sieraden, jong Delfts talent

Kan een mens, die dag in dag uit blootgesteld wordt aan een overdosis aan indrukken, oorspronkelijk werk maken? Hoe definiëren we 'origineel' überhaupt? En wat betekent dit voor mijn sieraden die omwillen van de nauwkeurigheid deels vervaardigd worden met behulp van moderne technieken als draadvonken en lasersnijden?

Ik ben opgeleid om producten te ontwerpen die in oplage vervaardigd worden. Binnen dat vakgebied is het ongeoorloofd gebruik te maken van andermans ideeën die gereguleerd zijn via het octrooirecht. Maar hoe zit dat in de kunst?
De laatste tijd raakte ik geboeid door de grenzen tussen 'inspireren', 'imiteren' en 'kopiëren'. Aan de hand van de manier waarop er in de kunst(geschiedenis) mee om gegaan wordt, probeer ik mijn positie ten opzichte van dit onderwerp te bepalen. Ik nodig u uit met mij mee te gaan op deze zoektocht.

Brech

'Brech' wordt gevormd door Brechje Vermaat en Maarten Versteeg. Beiden studeerden Industrieel Ontwerpen in Delft en deden daarnaast in deeltijd de opleiding tot goudsmid. Deze achtergrond is terug te zien in hun werk, waarin zij het technisch inzicht en de ontwerpvaardigheid van de TU verenigen met ambachtelijk vakmanschap.


Foto's: Hugo Schuitemaker