07 september t/m 08 november 2008 - Joanne Zwart, Jova Design: sieraden en tassen, een Fair trade project in Nepal

Om een fair trade project in Nepal te ondersteunen op het gebied van design en productontwikkeling is Joanne Zwart in het najaar van 2007 twee maanden naar Kathmandu geweest.

Het resultaat is een prachtige collectie sieraden en tassen onder de naam Jova Design. Dit project is een samenwerking tussen de Nederlandse importeur Tilingo Nepra, DDiD (Dutch Design in Development), en de Nepalese producent New SADLE, een werkplaats voor o.a. ex-leprosen.
Joanne: "Ik ben meer dan tevreden over hoe de opdracht is volbracht. Wat we hebben bereikt, is ver boven mijn verwachtingen. Het succes van dit project is grotendeels te danken aan de begeleiding en assistentie die ik ter plaatse heb gekregen van Nepalese ontwerpster Sova. Door haar konden we heel snel van een idee tot een tastbaar voorbeeld komen. De naam van de collectie Jova Design is een combinatie van onze twee namen. Door de continue motiverende en assertieve aanpak van dit team hebben we zeventien ontwerpen voor sieraden en tassen kunnen ontwikkelen."

Voor de ontwerpen heeft Joanne zich laten inspireren door de veelzijdigheid aan technieken die de ambachtslieden van New SADLE beheersen: been bewerken, textielweven, haakwerk, hout bewerken, papier bedrukken, etc. Zo zijn veel werknemers betrokken bij het tot stand brengen van deze 'fair design' collectie. Joanne: "Het project heeft me veel voldoening gegeven. Het is mooi om met vormgeving bezig te zijn en daarmee mensen in ontwikkelingslanden te kunnen helpen."


Foto's: 1. Ring Manju, 2. Collier Anne extended, 3.Tas Tara