27 april t/m 26 juli 2008 - Marian Sturkenboom 'Just a perfect day...'

Zoals je je kunt voelen op een mooie dag... zo wil ik dat in mijn nieuwe serie sieraden vasthouden.
Een paar jaar geleden begon ik te werken met siliconenrubber vanwege de schoonheid, flexibiliteit en transparantie van dat materiaal. Ik combineer het vaak met parels, stenen en diverse metalen, waaronder zilver en bladgoud.

Mooie structuren en vormen die ik in de natuur vind zijn al vaak mijn inspiratiebronnen geweest. Nu gebruik ik ze direct als mal of als basis door over het originele objectje (bijvoorbeeld een zaad, een bloem, besje) meerdere laagjes siliconenrubber aan te brengen en dat er, na droging, weer uit te verwijderen. Zo ontstaat een nieuwe, holle vorm en het halftransparante materiaal maakt de ruimte en lucht in mijn sieraden zichtbaar. Ook bolvormen krijgen dat ruimtelijke en die luchtige lichtheid. Het worden mysterieuze zeepbellen of lege kralen zoals ik in de nieuwe serie halssieraden laat zien.

Sinds 2006 ben ik het rubber gaan mengen met kleurpigmenten. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden en verhoogt de vervreemdende magische sfeer die mijn sieraden al uitstraalden. Zij krijgen daardoor een nieuwe eigen natuur... gewoon voor een mooie dag... of het verlangen ernaar.

Marian Sturkenboom, februari 2008.


Foto's: 1. Blue Rain: Irene van de Wolf, 2. Marian Sturkenboom, 3. Marian Sturkenboom