02 maart - 20 april 2008 - Grafische sieraden van Yoka Voorbach (1950-2007)

Rond 1993 heeft Yoka Voorbach het etsen en edelsmeden gecombineerd en van daaruit heeft zij zelf een nieuw soort discipline ontwikkeld namelijk grafische sieraden.
Door middel van de etstechniek, die diepe reliëfs en andere sporen op het te bewerken metaal achterlaat, suggereert zij verwering en ouderdom, zodat het lijkt alsof de objecten en sieraden zo juist bij een archeologische site opgegraven zijn. Prehistorie, antieke beschavingen, natuur en de oudheidkundige vondsten daarvan vormden een grote inspiratiebron voor Yoka.
Zo worden er ringen, hangers, broches, oorstekers en armbanden van geëtste plaatjes van zink, tombak, zilver of goud tezamen met hun eigen afdruk in kleine oplage of als uniek sieraad gepresenteerd in fraaie door haar ontworpen doosjes of kistjes. Samen vormen zij het sieraad: een kleinood om te dragen en een voor aan de wand. Yoka is steeds bezig geweest met het ontwerpen van sieraden (naast schilderijen en etsen) die heel puur zijn en dicht bij de natuur staan, passend bij haar filosofie.
Zoals Yoka het zelf formuleerde: ‘Geabstraheerde mens- en dierfiguren zijn vaak aanwezig in mijn ontwerpen als uitdrukking van het respect dat ik voel voor het natuurlijke leven en de overlevingsdrang, die sommige intelligente wezens sinds mensenheugenis ten toon hebben gespreid ondanks hun kwetsbaarheid.’

Jos Stift, december 2007

Naschrift Lous Martin
Rond mei 2006 was Yoka ‘uitbehandeld’, ze had kanker. Dankzij haar enorme overlevingsdrang overleed ze ‘pas’ in januari 2007, nóg veel te jong. Ik ben blij dat ik u haar werk nog eenmaal mag tonen, zoals ik dat met haar en Jos tevoren al besprak