30 september - 17 november 2007 - Miriam Verbeek

Miriam Verbeek is sieraadontwerpster en werkt sinds 2000 vooral met zijde en wol die ze vervilt tot kleurrijke sieraden. In 1998 kwam ze in aanraking met het vervilten van wol doordat ze samen met een beeldend kunstenaar aan het project 'Blikvangers' voor het Nederlands Textielmuseum meedeed. Het duurde daarna nog twee jaar voordat ze het wolvilten in haar sieraden ging gebruiken. Eerst was het dunne gehaakte wol die ze verviltte maar later ging ze de wol ook direct in vorm vilten. Soms worden er andere materialen, zoals zilver, kralen en/of stenen aan toegevoegd. ”Het vilten heeft iets magisch en is zeer verslavend”, zegt Verbeek, “iedere keer ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden”.

In haar nieuwste ontwerpen laat Miriam Verbeek zich inspireren door de natuur, een beetje Hollandse folklore en eigen herinneringen. De kraagcolliers (1, 2) en armbanden bestaan uit een aaneenschakeling van gelijkvormige elementen, geïnspireerd op bladeren en ijsschotsen. Door het ritme van de elementen vallen de sieraden mooi en soepel om het lichaam.

Naast dit werk heeft Miriam Verbeek een serie vervilte sieraden met dieren gemaakt (3). De aanleiding was een cadeautje voor een gynaecologe die ooievaars verzamelt. Zo ontstond De zwangere ooievaar. Helemaal enthousiast over dat ooievaartje zagen vervolgens onder andere Het vogeltje in de luiers, Liefdes baby’s, en een grijze breiende muis het licht. Sieraden die gedragen kunnen worden maar ook als object in huis een plek kunnen krijgen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Amsterdam


Foto's: 1. Gert Boezem, 2. Miriam Verbeek, 3. Miriam Verbeek