24 september - 05 november 2006 - Cross-over

Cross-over is een expositie van sieraden en kleine objecten die enerzijds zijn ontworpen door westerse ontwerpers, die zich hebben laten inspireren door niet westerse culturen en anderzijds zijn ontworpen door Zuid Afrikaanse en Braziliaanse vrouwen, die zich deels door westerse culturen lieten inspireren.

De vrouwengroep Xhenoga (3) uit Zuid Afrika staat onder leiding van de ontwerpster Jeanette Gibson en heeft in 2004 in Zuid Afrika samengewerkt met de Nederlandse ontwerpster Karin Kortenhorst. De vrouwengroep AVE (1) uit Brazilië staat onder leiding van Annemiek van Es en Pascale Piket. Deze twee projekten helpen vrouwen aan werk en een eigen inkomen. De Nederlandse ontwerpers zijn: Annemiek van Es, Maria Hees, Machteld van Joolingen, Chequita Nahar en Arnout Visser (3). Ze zijn gefascineerd door tradities, materiaalgebruik, vorm en techniek van sieradenmakers en andere ambachtslieden in o.a. Kenia, Ghana, Mali, Ethiopië en Brazilië. Ze werken daar samen met lokale ambachtslieden of laten zich er louter door inspireren.

Dit leidt tot een unieke mix van westerse en niet-westerse invloeden. Het resultaat staat in een andere context, doordat het vanuit een interculturele uitwisseling tot stand is gekomen. De uitkomst van deze samenwerking heeft een meerwaarde gekregen omdat lokale ambachtslieden sieraden benaderen vanuit een ander perspectief. Spiritualiteit, een traditionele, religieuze betekenis en ambachtelijke kennis en vaardigheden bepalen mede het eindresultaat. De uitwisseling brengt de ontwerpers vaak tot nieuwe inzichten.

Het gaat niet per definitie om vernieuwing, maar om een combinatie van authenticiteit, traditie en nieuwe toepassingen en het samenbrengen van werelden, die meestal geen kennis van elkaar hebben.

Karin van Paassen


Foto's: 1. AVE 2. Arnout Visser 3. Xhenoga