05 maart - 31 april 2006 - PLASTIC, sieraden en vormgeving van/met plastic (1970 tot heden)

Naar aanleiding van de Studium Generale Materialenreeks PLASTIC van de TU Delft (www.materialenreeks.tudelft.nl) heb ik een concert en tentoonstelling georganiseerd met sieraden en vormgeving van/met plastic. Er zal een scala van sieraden en vormgeving te zien zijn, vanaf 1970 tot en met recent, gemaakt van/met plastic soorten: van de oudste, barnsteen (een natuurlijk soort versteend hars), via perspex (acrylaat) en gelamineerd pvc, corian, nylon, formica, polyester, diverse gietharsen en siliconen tot aan hergebruikt en gerecyceld plastic.

Gijs Bakker was, voor zover ik weet, de eerste die een armband maakte van uitsluitend perspex (1967, ‘cirkelarmband’). Emmy van Leersum lamineerde in 1970 celstof in p.v.c.. Marion Herbst en Bruno Ninaber van Eyben combineerden perspex met diverse metalen, begin jaren zeventig. In die tijd werd ook de ‘serie sieraad’ uitgegeven door galerie Sieraad te Amsterdam (Lous Martin en Hans Appenzeller), sieraden die in oplage werden gemaakt om de prijs laag te houden. Verschillende ontwerpen uit de serie bevatten perspex. Maria Hees kreeg bekendheid door haar ‘ready mades’ (1978), armbanden van tuinslang en ‘bortselbroches’.

Sieraadvormgevers maken dankbaar gebruik van plastics vanwege de goede eigen-schappen: de kleuren of zelf kleur toevoegen, de mogelijkheid ze te buigen, vervormen, boren, zagen, lijmen, gieten, spuiten etcetera. Men verwerkt ze al dan niet in combinatie met (edele) metalen.
Steeds komen er nieuwe, innovatieve, materialen bij evenals technieken.
Daaraan zal ik aandacht besteden in de speciale expositie ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van mijn galerie ( 19 november 2006- 20 januari 2007).

Lous Martin, januari 2006


1. Friederike Dietz, shampoo fles 'Fernweh' 2. Floor Max, bloembroche 3. Hilde Foks, Bolkol