23 november 2005 - 14 januari 2006 - Blanka Sperková, verdraa(i)d mooi, sieraden en objekten van fijn metaaldraad

In 1970 begon Blanka Sperková op de academie in Praag te experimenteren met technieken voor metaaldraad. Later stuitte ze op een techniek die ketellappers gebruiken om potten en pannen te repareren door er een netwerk van metaaldraad om heen te spannen. Vanaf 1975 past ze haar eigen techniek toe, ‘vingerbreien’, er komt geen naald aan te pas. Verbazingwekkend als je ziet hoe fijn haar werk is!

In het begin werkte ze vooral figuratief, uitgaande van mens- en diermotieven. Na jaren hoofden, handen, benen, torso’s etc. te hebben gemaakt, wilde ze meer algemeen en abstracter werk maken. Recent keerde ze echter terug naar de basis: organische vormen. Ze creëert zowel sieraden als grote sculpturen en manipuleert de luchtige transparantie van gebreid draad zó dat ze een expressief spel van licht en schaduw te zien geven. Haar objekten en sieraden krijgen vorm vanuit zichzelf, dringen zich aan haar op, anticiperen, dicteren. Miniscule ingrepen bij aanvang van het werkproces veroorzaken opvallende veranderingen. De diameter van het metaaldraad bepaalt de maat van de lussen en tevens de grens van het volume van haar werk. Als ze die grens niet respecteert, verliest de vorm zijn vorm, innerlijke spanning en kracht en verschrom-pelt als een appel die al z’n sap verloor. Door haar werkwijze is ze afhankelijk van de mogelijkheden van het materiaal: óf ze laat zich meeslepen en het materiaal bepaalt de vorm óf zij zoekt het materiaal dat de vorm kan maken die haar voor ogen staat.

Blanka paste haar techniek ook toe in 40 (!) animatiefilms en grafisch werk; won vele prijzen en exposeert over de hele wereld. Haar werk is opgenomen in collecties in binnen- en buitenland.