07 november 2004 - 15 januari 2005 - Natureluurs, Nieuw werk van Evelien Sipkes

De tentoonstelling bestaat uit drie series nieuw werk geïnspireerd op de kleurrijke natuur van Curaçao. Voor de zijden serie liet Evelien Sipkes zich inspireren door de Curaçaose natuur: de titels van het werk spreken voor zich, onder andere: zon, zee, mondi (de begroeiing in het ‘wild’), bougainville, flamboyant, regentijd. Alle stukken zijn opgebouwd uit dezelfde elementen: genaaide tunneltjes stof (met name zijde) en touw. Door formaat en constructiewijze steeds te veranderen, ontstaan heel verschillende beelden.

Ideeën voor de zinken serie deed zijn op onder water. De perfecte bijna mathematische vormen van het koraal die tegelijkertijd ook zo organisch zijn, zijn een eindeloze inspiratiebron. Het zink laat zich onder invloed van diverse chemische badjes en andere stoffen langzaam transformeren tot een materiaal dat de uitstraling heeft van een lang verblijf op de zeebodem.

De sieraden van bot komen direct uit de natuur: gevonden stukjes bot die door zon en zee zijn schoongemaakt, geven bij doorzagen ervan een prachtige tekening prijs.

Evenals in haar vorige werk blijven structuur en constructie ook binnen deze nieuwe series belangrijk. Behalve dat deze twee aspecten verweven zijn in haar manier van werken heeft zij ze ook nodig om de beweeglijkheid te realiseren die het sieraad zijn draaggemak geeft.


Foto's: Ron Zijlstra