16 november 2003 – 10 januari 2004 - Sita Falkena

"Nadat de Islamitische architectuur jarenlang het uitgangspunt was voor mijn sieraden, raakte ik gefascineerd door 'het wonder van de natuur'. Niet helemaal verwonderlijk want ook voor de Islamitische architectuur vormt de natuur de grote inspiratiebron.

Een aantal jaren geleden heb ik een reis gemaakt naar mijn geboorteland Curaçao waar ik tot mijn vierde levensjaar heb gewoond. Het was voor mij een bijzondere reis waarbij veel verborgen en vergeten herinneringen terugkwamen. Eén van de meest bijzondere ervaringen was het oprapen van een handvol kleine schelpen uit een waterpoeltje in een rots. Een handeling die ik automatisch verrichtte zonder te weten dat er schelpjes lagen; als kind heb ik dit waarschijnlijk eindeloos gedaan want deze hand vol 'kostbaarheden' keerde weer terug in mijn geheugen. Op deze reis is ook de bewondering voor het 'verborgen' leven onder water ontstaan. Ik raakte gefascineerd door de prachtige kleuren en vaak meest bizarre organische vormen.

Verder intrigeren mij de verschillende koralen met hun fragiele kantachtige structuren en prachtige detaillering. Deze be-/verwondering en een handvol kostbaarheden vormden het uitgangspunt voor de sieraden van mijn nieuwe collectie: koraalachtige organische vormen die aan lange draden hangen. Ze zijn gegoten in zilver waarbij tevens materialen als parels, schelpen en wol zijn verwerkt.

Deze 'sieraden' zijn bedoeld om in de hand meegedragen te worden en verwondering op te wekken".

Sita Falkena, 2003


Foto's: Tom Haartsen