27 april – 29 juni 2003 - Engelien van den Dool

In het nieuwe werk van Engelien van den Dool wordt industrieel vervaardigd vilt een ander karakter verleend door het van kerven te voorzien, het te verharden, te beschilderen of te bedrukken en samen te binden tot driedimensionale vormen. Al experimenterend ontdekte zij een veelvoud aan mogelijkheden die ze verder onderzocht. Vilt heeft een groot absorbtievermogen, waardoor bij beschildering hele intense kleuren ontstaan terwijl het karakter van vilt bewaard blijft. Haar uitgangspunt lijkt de beeldhouwkunst te zijn waarbij immers een brok ruwe materie wordt bewerkt tot een aanemelijker vorm. Engeliens werk verbloemt noch verhult, thema's worden openlijk getoond. Deze manier van werken resulteert in zowel autonome als toegepaste werken waarin het erotische element de boventoon voert. De vormen tonen een geladenheid die speels en prikkelend is, echter niet zonder een knipoog naar het humoristische.

Naast het werken met vilt gaat haar aandacht uit naar het digitaal printen van foto's op textiel waarbij zij samenwerkt met fotografe Sanne Tulp (2, 3).

Engelien past ondertussen diverse technieken toe op bankjes, lampen, wandobjekten en lichaamssierstukken, zoals en op de kleding te dragen BH of een uitdagend gordeltje.

Tekstbewerking: Peter J. van Dijk


Foto's: 1. 4. Erik de Vries 2. 3. Roos Jooren