Birgit Laken weet haar sieraden een verstilde kracht mee te geven door overwegend sobere vormen en lijnen te gebruiken. Zij houdt ervan haar ideeën vnl. in metaal uit te voeren en daar steeds weer andere technieken voor te gebruiken. Op het moment experimenteert zij met het inpersen van kant, waardoor de sieraden een gevoel van weemoed op kunnen wekken. Haar bijdrage aan ‘Beyond Material’ laat een serie werken zien, die herinneren aan haar ‘mokume gane’ project (Japanse techniek ontwikkeld uit het zwaardsmeden), door de gelaagdheid en de kleur van het hardweefsel (kunststof).

Zij streeft ernaar, de emotionele impuls, die de aanzet was voor het ding, weer voelbaar te laten zijn in het resultaat. Zo ontstaat er communicatie op een ander niveau. Het kan dan bij de beschouwer of de drager weer iets teweegbrengen. Het sieraad is daardoor een waardevolle uitwisseling van gedachten en gevoelens.

Birgit Laken studeerde, na haar tekenopleiding op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag voltooid te hebben, op de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, afdeling vormgeving metalen en kunststoffen. Daar specialiseerde zij zich in het maken van sieraden.